Friday, October 09, 2009

Didenda kerana usrah~negara islamkah kita

Posted by Tengku Ibrahim on 12:19:00 AM

Akibat menghadiri usrah, sekumpulan siswi telah didenda oleh pihak pengetua sebuah kolej di UKM . Aktiviti usrah yang dijalankan di surau kolej berkenaan telah dianggap sebagai pencerobohan oleh pihak pentadbiran kolej berkenaan dengan alasan tidak mendapat kebenaran. Alasan lain yang digunakan juga ialah ada beberapa siswi yang datang dari kolej lain yang menceroboh surau kolej berkenaan untuk berusrah.

Adakah menjadi satu kesalahan menggunakan surau kolej untuk berusrah .? Apakah mengundang kerugian dan bencana kepada kolej.?satu solan yang basis yang perlu di campak ke muka dan pengurusan kolej adalah, adakah solat berjemaah juga perlu keizinan Pengetua kolej dulu sebelum dilaksanakan.?? Tindakan hilang akal ini sebenarnya lebih kepada emosi dan sikap buruk sangka yang sangat tinggi yang bermain di benak mereka. Sebelum mendenda tanpa hati perut jawab dulu andaian mudah yang dilontar. Peraturan dan undang undang kolej mana yang dirujuk bila usrah dijalankan seseorang boleh didenda tanpa sedikitpun belas kasihan. Apatah lagi orang yang mendenda itu sendiri seorang muslim yang mungkin pemahaman agamanya jauh lebih rendah dan hina dari siswi siswi yang hadir usrah tersebut.

Kejadian yang berlaku pada hari Jumaat 14 Ogos sewaktu muslimin sedang mengerjakan solat jumaat. Kad matrik mereka telah dirampas oleh felo dan mereka terpaksa mengadap dan merayu bagi kesalahan berusrah mereka dihadapan Pengetua. Seorang siswi dikehendaki membayar denda sebanyak RM 50 bagi sekali usrah. Mereka telah mengahadiri usrah tersebut sebanyak 4 kali. Jadi jumlah denda yang dikenakan adalah sebanyak RM 200 seorang. Difahamkan seramai 7 orang yang menghadiri usrah tersebut. Jumlah keseluruhan denda yang dikenakan adalah sebanyak Rm 1,400. Walaubagaimanapun, oleh kerana siswi siswi tersebut mengaku dan bercakap benar, maka mereka telah diberi diskaun dengan hanya perlu membayar sebanyak RM 400 sahaja iaitu RM 50 seorang.

Peraturan apa ni..?? Sejak bila pula menjadi satu kesalahan jika berusrah disurau..?menceroboh..? Untuk program Family Day yang menghidangkan konsert dan banyak lagi aktiviti yang tidak berkualiti kepada mahasiswa dipelawa hadir untuk sama sama memeriahkan majlis.ada denda ? ada saman..? TIDAK ADA..!!! Apa sebenarnya yang berada dibenak dan hati pengurusan kolej sebenarnya.? Usrah relate dengan pembangkang..? Atau lebih advance lagi terrorist.? Siapa sebenarnya yang bertindak seperti pelampau..? Pengurusan kolej ataupun siswi yang hadir usrah.? Perkara ini akan cuba diselesaikan secepat mungkin agar tiada pihak lagi selepas ini yang teraniaya dek kedangkalan akal sesetangah pihak seperti ini.


Salam Ramadhan Kareem & Stop Racism

Regards,
Mohd Fikah Bin Sanusi
Wakil Umum Majlis Perwakilan Pelajar UKM 08/09
Fakulti Undang undang/ Tahun 4

Dipetik drp: http://mohdfikahsanusi.blogspot.com/2009/09/didenda-rm-1400-kerana-berusrah.html

0 comments:

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site