Saturday, November 20, 2010

Penjelasan Tentang Zikir Munajat

Posted by Tengku Ibrahim on 8:17:00 PM


حسبي ربي جل الله ما في قلبي غير الله

Berkenaan persoalan Zikir Munajat. Penulis perturunkan di sini keputusan daripada Panel Kajian Aqidah Bah. Hal Ehwal Islam, Jabatan Perdana Menteri (sekarang JAKIM) kali ke-7/1996 yang bermesyuarat pada 24 dan 25 Ogos 1996. Mesyuarat telah memutuskan bahawa zikir berkenaan mengandungi kalimah-kalimah yang bertentangan dengan konsep Islam. Di antaranya mengenai konsep Nur Muhammad. Mesyuarat bersetuju zikir berkenaan tidak diamalkan dan tidak disiarkan di media massa.

Oleh yang demikian mesyuarat bersetuju supaya rangkap zikir berkenaan diubahsuai seperti berikut:-


حسبي ربي جل الله ما في قلبي غير الله
kepada
حسبي الله لا إله إلا هو عليه توكلت وهو رب العرش العظيم
نور محمد صلى الله
kepada
نبي محمد صلى الله
dan dibuang
ليس لها من دون الله كاشفة
Ulasan:Penulis berpandangan Panel Aqidah berpendapat bahawa terdapat nas yang lebih baik yang ma’thur untuk diamalkan berbanding ucapan yang ada di dalam Zikir Munajat. Oleh kerana itu ‘hasbi rabbi..’ ditukar kepada ‘hasbiyallah…’ kerana ‘hasbiyallah..’ zikir yang dianjurkan oleh al-Qur’an dalam surah al-Taubah ayat 129.

Ucapan ‘Nur Muhammad Sallallah’ juga didapati tidak jelas kerana menisbahkan salawat kepada ‘nur’ bukan kepada nabi. Ia dibimbangi mempunyai unsur-unsur doktrin ‘Nur Muhammad’ yang menyeleweng daripada aqidah Islam. Oleh itu, ditukarkan kepada ‘Nabi Muhammad Sallallah’.

Manakala ucapan ‘laisa laha min dunillahi kasyifah’ juga meragukan kerana tidak diketahui apa yang dimaksudnya dengan ucapan itu. Sedangkan ‘laisa laha min dunillahi kasyifah’ adalah ayat al-Qur’an di dalam surah al-Najm ayat 58. Para mufassirin bersepakat bahawa ayat ini membicarakan soal hari Qiyamat yakni “Tidak ada yang akan menyatakan terjadinya hari itu (hari Qiyamah) selain Allah”.

Bagaimanapun, keputusan Panel Aqidah JAKIM ini bukanlah keputusan fatwa yang mengikat mana-mana pihak, tetapi ia adalah nasihat dan penjelasan mereka kepada masyarakat awam berkenaan zikir tersebut. Wallahu a’lam.

Sumber: http://mufakkir-islami.blogspot.com/2010/07/penjelasan-tentang-zikir-munajat.html
Source : (http://www.abuanasmadani.com/?p=684#more-684)

Artikel di atas adlah saya ambil daripada penulisan Abu Anas Madani. Artikel ini adalah salah satu daripada sumber ilmu yang saya rasa wajar untuk kita ambil perhatian.Nasihat daripada saya cakaplah berdasarkan hujjah yang benar karana ianya akan lebih membuat kita rasa selamat bukannya hanya berdasarkan amalan semata-mata disebabkan kita tengok orang ni buat kita pun nak buat.walaupun amalan tersebut dilakukan oleh para ulamak,tetapi saya kira tidak salah sekiranya kita hendak mengkaji dari mana asal amalan tersebut berdasarkan al quran,hadith,ijma' dan qias.Kita bukan mencari salah atau menganggap ulamak tersebut tidak pandai tetapi dalam membentuk keyakinan kita,saya kira kita perlu mengkaji.manusia akan lebih yakin sekiranya bukti dijumpai sendiri oleh mereka sendiri.Meskipun saya tidak menafikan amalan juga penting tatapi adalah lebih elok sekiranya kita tahu adakah amalan kita bertepatan dengan syarak ataupun tidak.Saya tidak menghentam mana-mana pihak tetapi kita cakap berdasarkan ilmu.

Renungilah kata-kata Imam Ghazali :
Ilmu tanpa amal adlah gila,amal tanpa ilmu tidak menjadi(sia-sia)
Carilah sebanyak manapun ilmu...

Bukankah,rasul kita pun menyuruh kita supaya menuntut ilmu???

0 comments:

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site