Monday, April 04, 2011

Mutiara Muhasabah Seorang Asy Syahid

Posted by Tengku Ibrahim on 8:10:00 AM


Ungkapan yang dipetik daripada Imam Hasan Al-Banna :1)Perbaikilah dirimu di samping kamu menyeru seseorang ke arah kebaikkan.

2)Kita akan memerangi manusia dengan senjata kasih sayang.

3)Sesungguhnya kebahagian itu adalah impian yang diimpi-impikan oleh sekalian manusia.Oleh demikian,ianya terletak pada ketulusan hati sanubari mereka sendiri,dan ianya tidak datang dari luar hati mereka sekali-kali.

4)Nafsu yang berada di dalam diri kamu itu adalah sasaran utama bagimu.Jika kamu berjaya menundukkannya,maka untuk yang selainnya itu dalah lebih mudah.

5)Sesungguhnya ummah yang sentiasa menyempurnakan amalan di dalam persediannya untuk mati dan mereka tahu bagaimana cara yang paling baik untuk mati sebagai seorang yang mulia.Maka mereka itu mencagarkan kepada Allah akan kehidupan dunia yang amat disayanginya itu serta mengharapkan kenikmatan kekal abadi di akhirat kelak.Dan tidaklah perasaan al-Wahn yang menimpa diri kita melainkan ianya berpunca dari kecintaan terhadap duniawi serta bencikan kematian.Oleh itu, hendaklah kamu mempersiapkan diri kamu dengan amalan mulia ini(mati syahid), serta hendaklah kamu berasa haloba terhadap kesyahidan itu. Nescaya ia akan memberi kepadamu kemuncak kehidupan yang sebenar-benarnya(hidup di alam akhirat nanti)....
__________________________________________________________________

Dipetik daripada buku "Memperingati Imam asy Syahid Hasan Al Banna",edisi khas revolusi Mesir 2011,editor : Riduan Mohamad Nor

0 comments:

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site