Wednesday, February 04, 2015

Kisah Thabit bin Qois r.a.

Posted by Tengku Ibrahim on 2:17:00 PM

Syeikh Muhammad bin Soleh al uthaimin membawakan satu kisah yang menarik ketika mana mensyarahkan (شهادة أن محمدا رسول الله). Satu kisah berkenaan Thabit bin Qois r.a. Sebelum turunnya ayat 2 daripada surah al Hujurat, dikatakan Thabit telah meninggikan suaranya di hadapan nabi saw.

(يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَرْفَعُوا أَصْوَاتَكُمْ فَوْقَ صَوْتِ النَّبِيِّ وَلَا تَجْهَرُوا لَهُ بِالْقَوْلِ كَجَهْرِ بَعْضِكُمْ لِبَعْضٍ أَنْ تَحْبَطَ أَعْمَالُكُمْ وَأَنْتُمْ لَا تَشْعُرُونَ)

Apabila turunnya ayat ini, dia terus berada di rumahnya menangis siang dan malam. Dipendekkan cerita. Berita itu sampai kepada Rasulullah saw. Maka Rasulullah saw berkata kepada sahabat yang lain untuk memanggilnya. Bertanyalah Rasulullah saw kepadanya : Apakah yg menyebabkan engkau menangis wahai Thabit? Jawab Thabit r.a. : Aku telah kuatkan suaraku (di hadapan nabi) dan aku takut ayat ini turun kepadaku kerana Allah swt berfirman :

(أَنْ تَحْبَطَ أَعْمَالُكُمْ وَأَنْتُمْ لَا تَشْعُرُونَ)

Maksudnya : Supaya amal-amal kamu tidak hapus pahalanya, sedang kamu tidak menyedarinya

Maka nabi saw berkata kepadanya : Apakah tidak engkau redha hidup (dalam keadaan) terpuji, mati syahid dan masuk syurga?

Allahu Akbar. Setiap yang takut kepada Allah swt akan aman sebagaimana Thabit bin Qois r.a. telah berada di rumahnya kerana takutkan Allah azza wajal, maka Allah swt telah amankannya. Dan wajib ke atas kita untuk bersaksi bahawa Thabit bin Qois r.a. adalah daripada kalangan ahli syurga kerana nabi saw yang khabarkan akan hal itu. Disebutkan bahawa dia telah hidup sebagai seorang yang terpuji pada hayatnya dan telah mati syahid ketika peperangan memerangi Musailamah al kazzab, serta masuk syurga.

Dikisahkan juga satu kisah yang ganjil tentang Thabit bin Qois r.a. bahawa seorang tentera telah mengambil baju besi miliknya ketika itu dia telah mati (mayat) lalu menyembunyikannya kerana baju besinya sangat baik. Pada malamnya, seorang sahabat telah bermimpi akannya dan dia memberitahu bahawa ada orang telah mengambil baju besi miliknya, menyembunyikan dan meletakkan burmah di atasnya. Lalu sahabat tersebut telah memberitahu kepada Khalid bin al Walid r.a. dan Khalid telah menghantarnya ke tempat tersebut (sebagaimana yg telah diberitahu oleh Thabit di dalam mimpinya). Subhanallah. Baju besi tersebut memang berada di situ sebagaimana yang telah disebut oleh Thabit r.a. Bagaimanakah Thabit bin Qois r.a. boleh mengetahui sedangkan dia telah mati? Akan tetapi mimpi yang baik adalah satu juzuk dpd 46 juzuk kenabian.

Dan disebut juga bahawa tidak ada seorang pun yang berwasiat dgn wasiatnya setelah mati kecuali Thabit bin Qois r.a. Disampaikan wasiat tersebut kpd Abu Bakar r.a. dan Abu Bakar r.a. menunaikan wasiat tersebut.

Membaca kisah ini membuatkan aku berfikir sejenak, bagaimanakah kesudahan aku nanti? Sudah tentu dosaku lebih banyak, namun... Moga Allah taala ampunkan dosa-dosaku.
( اللهمّ أغفر لي ذنوبي و افتح لي أبواب رحمتك واجعلني من أهل الجنة )

22:27PM
Madinah al Munawwarah

P/s : Boleh juga rujuk Tafsir ibn Kathir tahzib wa tartib oleh Syeikh Solah al Khalidi (Jil 6 m/s  3053 -3055) dan juga Syarah al arba'in an nawawiyah oleh Syeikh Muhammad bin Soleh al uthaimin (m/s 45-46)

0 comments:

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site