Wednesday, July 25, 2012

Penilaian terhadap hadis | Awal bulan Ramadhan rahmat,pertengahannya keampunan dan akhirnya adalah pembebasan daripada api neraka

Posted by Tengku Ibrahim on 8:17:00 AM«أول شهر رمضان رحمة، وأوسطه مغفرة، وآخره عتق من النار»
(Oleh : د. عبد العزيز بن ندى العتيبي)

لا يصح حديثاً

«أول شهر رمضان رحمة، وأوسطه مغفرة، وآخره عتق من النار»

الحديث الرابع: عن أبي هريرة رضي الله عنه قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: «أول شهر رمضان رحمة، وأوسطه مغفرة، وآخره عتق من النار». رواه العقيلي في الضعفاء الكبير (2/162)، وابن عدي في الكامل، والخطيب البغدادي في موضح أوهام الجمع والتفريق (2/149)، وابن عساكر في تاريخ دمشق (27/19) كلهم من طريق سلام بن سوار قال: حدثنا مسلمة بن الصلت، عن الزهري، عن أبي سلمة، عن أبي هريرة به .

وقال العقيلي في كتابه الضعفاء الكبير (2/162): لا أصل له من حديث الزهري .

قلت: ضعيف جداً، وفي الإسناد: 1) سلام بن سليمان بن سوار، قال أبو حاتم في الجرح والتعديل: ليس بالقوي، وقال ابن عدي في الكامل: هو عندي منكر الحديث. 2) مسلمة بن الصلت: قال أبوحاتم في الجرح والتعديل: متروك الحديث، ووافقه الذهبي في الميزان وفي المغني في الضعفاء، وفي تلخيص موضوعات ابن الجوزي (1/167) قال جازماً: ومسلمة متروك. وقال ابن عدي في الكامل في الضعفاء في ترجمة سلام بن سليمان بن سوار: ومسلمة ليس بالمعروف.

Kesimpulannya hadis tersebut adalah bukan daripada nabi, dhaif jiddan, dan munkar. Berhati-hatilah kita dalam menilai dan mengkategorikan hadis tersebut,sama ada benar-benar daripada nabi atau pun tidak, ataupun hanyalah hadis palsu yang direka semata-semata walaupun demi kebaikan, hendak mengajak manusia semakin mendekati Tuhan. Soalnya bukan matlamat tersebut tetapi cara tersebut yang tidak kena pada tempatnya kerana Rasulullah SAW bersabda : Barangsiapa yang sengaja melakukan pendustaan keatasku,maka siapkanlah tempat duduknya di dalam api neraka.[Riwayat Bukhari dan Muslim]

Justeru, marilah seluruh umat Islam untuk kita berhati-hati di dalam urusan agama ini. Renungilah pesanan al-Imam Abdullah ibn Mubarak: “Untuk mengetahui hadith sahih memerlukan kepada penelitian, sedangkan hadith dhaif begitu mudah untuk didapati”. Semoga Allah swt mengampuni dosa-dosa di atas kesalahan yang dilakukan disebabkan kejahilan atau kealpaan seorang manusia. Akhirnya, semoga matlamat ketaqwaan daripada ibadah puasa ini akan diperolehi dan menjadi bekalan untuk menempuhi kehidupan dunia ini seterusnya mencapai kejayaan hakiki di akhirat kelak.

0 comments:

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site